7. sept 2013

Kadunud linn - Akrotiri



Umbes 1650 (vist oli selline number?) aastat enne Kristust  oli siin tohutu vulkaanipurse, mis mattis enda alla suured alad, tekitades uusi saari ja pühkides minema vanu asundusi. Selle tagajärjel hävines Minose kultuur. Santorini lõunatipus on avastatud toonane linn Akrotiri, millest on tänaseks välja kaevatud ja katusega kaetud umbes 3%. Seda peetakse üldse üheks suurimaks Minose kultuuri säilinud näiteks. Linnaelanikud olid hirmsaid looduspurustusi ilmselt kuidagi ette aimanud, sest väljakaevatud linnast ei ole leitud ühtegi inimese ega looma luud. Järelikult olid inimesed lahkunud juba varem ning võimalik, et ka oma kallimad aarded kaasa võtnud. Oletatavalt võisid nad küll hukka saada järgnenud tsunaamis, mis pühkis elu  väga suurelt alalt ja hävitas ka Kreeta saarel olnud asundused.
Väljakaevamisi on siin alustanud ja ka läbi viinud prantsuse arheoloogid, kusjuures teadlane, kes seda tööd siin alustas, sai siin varemetes õnnetult hukka ja on maetud siiasamasse künkale.
Suure katuse all on näha üsna suur osa linnast, milles on olnud lausa kolmekordseid hooneid, treppe, väljakuid, hoiuruume, näha on ka mõningad suuremaid esemed. Freskod, säilinud esemed jms on viidud Ateenas asuvasse muuseumisse. Tegemist on olnud osavate inimestega, millest minu jaoks annab muidugi tunnistust ka see, et siin olla säilinud kangaspuude jääke ja kangaid (näha kahjuks ainult piltidel). Üsna muljetavaldav jalutamine ligikaudu 4000 aasta vanuses hukkunud linnas.
Akrotiri arheoloogiline ala.

lahedalt inimesemõõtu vannike 4000-aasta tagant. Iluprotseduurid olid ehk harjumuspärased ka siis, säilinud freskode järgi on näha, et tehti soenguid ja kaunistati küüsi...

Kommentaare ei ole: