22. märts 2008

Hea Lootuse Neem




Geograafiaga polnud mul koolis just eriti hea side. Ehk oli kõrgemalt poolt lihtsalt ette nähtud, et pean seda maailma oma silmaga vaatama, et asjast sotti saada ( kes seda 25 aastat tagasi arvas, et üldse võiks miskit ise näha). Igal juhul tuleb mulle siiski midagi meelde ka kunagisest koolitunnist.
Tee Kaplinnast neemeni on käänuline ja kulgeb justkui umber mägede mähitud kitsas pael, vaated on uhked ja paljud mäeküljed on täis ehitatud villasid. Kuna nii järsu tõusuga oma majani jõudmine on ilmselgelt väga vaevarikas, siis on näha ka teelt majadeni viivaid pisikesi lifte. Randa on ookean (ookeanid?) uhunud adru ja veetaimi, mis meenutavad pigem ülisuuri madusid. Noh, suured veed ja suured taimed!
Kui Portugaallane Bartolomeu 1488 aastal oma merereisil ümber Hea Lootuse Neeme purjetas, ei saanud ta esialgu arugi, et oli avastanud tee India ookeani. Kuigi tegelikult polegi siin Aafrika kõige lõunapoolsem tipp, loetakse Atlandi ja India ookeani piiriks just seda kohta siin. Ja karisid täis rannikul Hea Lootuse Neemest möödumine tähistas kindlasti teekonna üht pöördepunkti. Neeme kõrval olev võltslaht on aga kunagi lõpetanud nii mõnegi laeva meresõidud. Liiga järsult ümber neeme tipu keeranud laevad sattusid India ookeani asemel karisid täis lahte. Neeme tipus Cape Pointis saab ronida või sõita kõrgele kaljule ja vaadata seda ookeanide kohtumist vanast tuletornist. Vaade on muidugi vägev ja kogu mägi ise kaetud mõnusate looklevate teede ja treppidega. Loomulikult kuulus igas suunas vaate juurde ka paras kogus turiste ( ei noh, vees neid muidugi polnud), kelle tarvis on rajatud isegi pildistamiskohad.

Kommentaare ei ole: