20. aug 2009

Need pisikesed kaunid prantslased

Oo jaa, nad on pisikesed. Pakse inimesi siin kohtab ikka väga harva ja vabalt võivad need kopsakamad ka turistid olla. Väidetavalt on ilusolemine ja stiilitaju siin miski, mida juba sünnist saati arendama hakatakse. Nii, et eestlastele omane - vitsuta kõht kõvasti täis - ei kehti siin isegi laste puhul.

Kuidas nad siis seda teevad?
Tradistiooniline hommikusöök on väga väike. See võib olla ka vaid üks tass kohvi. Enamasti süüakse sinna juurde ka üks pisike saiake, millele sobib lisada natuke mett või moosi. Päev algabki neil ilmselt käiguga mõnda lõpututest pagari saialettidest. Aga nad söövad vaid ühe pisikese saiakese või jupikese krõbeda koorikiuga pikast saiast.


Lõunasöök on täiesti vähetähtis, selleks haaratakse midagi väikest ja kerget - mõni salat, väike supike või võileib. Tundub, et salatit süüakse siin alati eraldi ja mitte kunagi prae kõrvale.
Õhtusöök, mis võib alata üsna hilja, on aga väga oluline ja igal juhul sotsiaalne tegevus. Selleks valmistutakse korralikult, pannakse selga sobilikud rõivad, minnakse siis kas välja või korraldatakse õhtusöök kodus. Tihti ollakse koos sõpradega. Ja hea ning kvaliteetse toidu ning veini kõrval on sama tähtis seltskondlik vestlus. Õhtusöögile külla minnes võetakse tavaliselt kaasa häid komme või lepitakse kokku midagi täpsemat. Veiniga külla ei minda, sest see oleks peremehe veinivaliku mitte usaldamine. Kui ikka jooki soovitakse külakostiks viia, siis on selleks šampanja. Nii et, õhtusöök on küll rikkalik, aga selle võiks lühidalt kokku võtta ka nii - vähem süüa ja rohkem vestelda!
Milleta ei saa läbi prantsuse köök?
Väga olulisel kohal, eelkõige siin rannapiirkondades, on loomulikult mereannid. Kõik need molluskid, karbid, vähid, kaheksajalad, austrid ja loomulikult ka kalad. Neid on pikad rivid turul ja meie peatus väikeses sadamalinnas Sete´s tipneb katsetusega läbi mängida film mister Bean puhkusereisil.
Üks nukker tigu enne ärasöömist.

Värsked austrid, mida tuleb giidi juhtnööride kohaselt süüa nii: esmalt tilgutad peale natuke sidrunit, et ta natuke siputaks, siis luristad kõik suhu ja vajutad vastu suulage laiaks ja neelad alla. No ja kui laiaks ei vajuta, siis ta ronib üles tagasi. Hahaaaa... no nii hull see ka pole!


Selle kausitäie pistsime neljakesi kinni ja Beani filmi tegime ka... seda näeb kodus.

2. Teine väga oluline toiduaine on oliivid ja oliivõli. Nende valik on siin lõputu ja neid kasutatakse väga ohtralt.
Pravencale köögile on omased ka vürtsikad pastad, mida määritakse õhukese kihiuna saiale: tapenaad - oliivide ja kapparite pasta. (Tume on siis tumedatest oliividest). Selliseid pastasid tehakse ka näiteks anšoovisega jne...
Ja sinepiletid toidupoes on mitmeid meetreid pikad...(konjakisinep, marjasinep, meesinep...)

Juustu ja maiustuste juurde jõuan hiljem.

Kommentaare ei ole: