7. sept 2013

Väike püha saar Delos



Väga väike saareke, kuhu mahtus Vana-kreeka perioodil elama 30 000 inimest!
Sisuliselt ongi see saar muuseum, sest näha on terve antiikne linn. Pilet tuleb osta kohe laevalt maha astudes ja tegelikult on ilmselge, et siin on kõige huvitavam neil, kes juba enne antiik-Kreeka kultuurist palju teavad. Kohe kahju, et mina nende hulka ei kuulu.

Lisan Delose kaardi.
Vaade saarel oleva mäe jalamilt
 
Zeusil oli palju armukesi ja üks neist oli Leto, kes temast rasedaks jäi. Et aga Zeusi naine Hera oli armukade, ega lubanud ühelgi maal anda Letole kohta sünnitamiseks, leidis Leto lõpuks liikuva saare – Delose, kus ta sünnitas kaksikud – päikesejumal Apolloni ja  Artemise. Selle tagajärjel kasvasid Delose saarele alla sambad ja see muutus paikseks. Edaspidi peetakse seda üheks pühaks saareks. Saarel on säilinud rikaste linnaosa, kus näha mitmed mosaiikpõrandad, teater koos näitlejate eluruumidega, linnaosa välismaalastele ja muidugi hulk templeid, väljakuid, gümnaasium jm. Kuulus on lõvidega äärestatud lai rongkäigutee.

tegelikult on need oma õiges paigas olevad lõvid originaalide täpsed koopiad, originaalid asuvad samal saarel asuvas muuseumihoones.

originaalid muuseumis.

Väidetavalt 425 aastast enne kristust aastast hakkasid siin iga 4 aasta järel Ateena algatusel toimuma suured pidustused - deeliad ning samast ajast oli saarel keelatud sünnitada ja surra. Selleks tuli tarvitada naabersaart, ära viidi ka juba varasemad hauad.
Süüa saarel muidugi nii suurele hulgale ei jätkunud, toitu toodi naabersaarelt Mykonoselt. 

Üks rikaste linnaosa elamu.
vasakul rindkeretükk suurest Apolloni kujust, mis on mingitel hilisematel aegadel ka tervena jäädvustatud. Kuju oli nii suur, et pea ulatus üle templite.



Add caption



Mosaiikpõrand Dionüsuse templis. Silm pidi koosnema 29-st tükist.


mosaiikpõrand nn delfiinide majas

Saarel on ka muuseum, kus on mitmed linnast leitud väikeesmed ja ka mitmete mosaiikide ja kujude originaalid.

Mina muidugi vaatan kujudel rõivaid. Väga ehe peplose näide.

Viljakusejumala kuju, mis ei näe välja enam väga viljakas.
pandlad

Kommentaare ei ole: