26. apr 2022

Portugal 1. Pena palee

Kiire töötempo ei lasknud sedakorda (või siis pigem tavapäraselt) enne reisi teha mittemingisugust eeltööd, mis meid ees ootab. Ainult ebamäärane oletus, et kindlasti on Portugal tore... Loomulikult nii ongi :). Päevad on aga vahva reisijuhi saatel veninud pikaks ja pealegi oli esimese hotelli internet nii kehvake, et postitamiseni jõuan alles neljanda päeva hommikul. Väikse pildiriba ja memo siiski siia edastan.

Pärast Lissaboni ööd algab meil nn losside päev Sintras, kus siinsed kuningad on suvitada tavatsenud. Lossid on tõesti muljetavaldavad. Esmalt siis Pena palee, mille lasi vana kloostri kohale ehitada kuninganna Maria II-le (1819–1853) tema armastav abikaasa. 

 

Kaunis kuninganna Maria II suri kõigest 34-aastasena oma 11. lapse sünnitusel. Jätan siinkohal edastamata kogu temaga seonduva poliitilise ajaloo, märgin vaid, et tema teeneks loetakse rahvakoolide rajamist Portugalis.

Nüüd siis Pena paleest. Esimene ehitis sellel mäel on olnud juba 12. sajandil, seejärel on sinna rajatud klooster, mis 1755. aastal maavärinas purunes. 1830. aastatel ostis varemed Maria II abikaasa – "kunstnik-kuningas" Ferdinand II, kes lasi oma naisele ehitada lossi, mis oleks romantiline ja ühtlasi gootilik. Väidetavalt on see üsna pöörase väljanägemisega loss pakkunud inspiratsiooni Hans Christian Andresenile ja Walt Disneyle.

Loss on kogu oma sisutusega säilinud täpselt nii, nagu see oli 1910. aastal kuninganna Amelie ajal ja Portugali Vabariigi alguses.

Selline muinasjutuloss siis :)

Ja väike pildiriba siis ka sisustusest.


Köök




Telefonituba

Väga uhke ja eriline voodi

Ööpotikapike.


Õhtusöögituba

Siseõu

On tõesti nagu Disney multikast :)

Kommentaare ei ole: