Pärast katedraali külastust näeb päevakava kohe ette veinikeldri külastust. Madeirale tulnud Briti päritolu perekonnale kuuluv Blandy veinitööstus on rajatud 1811 ja praegu on veinitootmist juhtimas seitsmes Blandyde põlvkond.
Madeirat toodetakse sõltuvalt marjadest nelja sorti, aga neid ka segatakse omavahel. Kõik need on erineva magususe ja kuivuseastmega.
Aga mis see Madeira vein üldse on?
Kunagi ammustel aegadel, kui veinitootmist Madeiral alustati, transporditi seda laevadega ka kaugemale. Et vein hästi seisaks ja ikka kvaliteetne oleks, siis mandri-Portugali Porto eeskujul hakati ekspordiks tegema kangendatud veini, mille käärimine peatati poolel käärimisel brändi lisamisega. Tulemuseks oli veidi magusam kange vein. Ükskord aga juhtus see, et toodetud vein viidi küll laevaga Indiasse, aga seda ei õnnestunudki maha müüa. Ning see tuli tagasi tuua. Poolel teel oli aga lasti vaja vähendada ja anti korraldus vein üle parda visata. Meremehed aga arvasid olevat parema vein lihtsalt ära juua. Ootamatult nad aga avastasid, et vein oli muutunud paremaks :). Kuna algul ei saadud aru, millest veini maitse paranes, hakatigi veini pikkadele merereisidele kaasa panema ja tagasi tooma. Madeiralased püüdsid ka veini loksutada, arvates, et see tegi veini paremaks. Lõpuks leiti, et maitse muutus tulenes hoopis kuumusest. Algul kuumutatigi Madeira vaate pikalt päikese käes, kuid tänapäeva tootmises käib taskukohase veini kuumutamine siiski roostevabades anumates, kust vein pärast uuesti tünnidesse pannakse.
![]() |
Muidugi toimus ka Madeira veini degusteerimine. |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar