26. apr 2024

Nafplio

 Nafplio (Nafplion) – seda peetakse üheks eriti ilusaks Kreeka linnakeseks. Kreeka Vabariigi algusaegadel pärast 1821.  aasta revolutsiooni on see kuni aastani 1834 on see olnud lausa pealinn. Linnake on tõesti armas - kitsad tänavad, rivid suveniiri- ja kunstipoekesi, kaunis promenaad rannas ning üle vee paistev kindluslossike. 

Õiteilu ja vanad majad

Kullasära õigeusu kirikus

Üks steam-punk hobune maja sissekäigu ees.
 

Alustame oma jalutuskäiku sedakorda hoopis lõunasöögiga.

Kukk tomatite ja pastaga

Ämmasalat – seda on tõeline mägi, õnneks on meil oidu kambapeale üks ports võtta, jagus kaheksale :)

Kui kõigil on juba kõhud maani täis, siis tuuakse üllatuslikult magustoiduks kreeka jogurt magusa želeemoosiga.


Suveniiripoed. Sinise silmaga asjad ei puuudu ühestki poest – kohalik sümbol ikkagi.

Mina piilun sisse ühest poolavatud uksest, ilmselge, et pood pole avatud, aga müüja vanamees laseb mu ikkagi sisse. See on tekstiiliantikvariaat – sellist asja polegi varem kohanud. Kastide-riiulite viisi vanu niite, nööpe, pitse. Ostan kaks vana sõrmkübarat ja ühe sukamuna. Rohkem ei taha poodniku tülitada, sest oli teine juba poe peaaegu kinni pannud. (tanulinte ei paista tal ka olevat :()

Edasi jalutame mööda promenaadi, mille servas on peatunud jahid, üle vee paistab Bourtzi kindlus.

Vaade promenaadilt – Bourtzi kindlus.

Võib arvata, et suvel on siin tohutud rahvamassid, aga praegu on vaated igati avarad. Harva kui mõni inimene ette jääb.

See seal mäe otsas on Veneetsia aegne Palamiidi kindlus, mida selles linnas kindlasti kõik külastavad

Palamidi kindlus

Tüüpiline barokne kindlus asub 216 m kõrgusel mäe otsas, ehitatud 1686–1715 Veneetsia teise okupatsiooni ajal. Üsna kohe, kui kindlus valmis, võtsid selle üle osmanid, kelle impeerium Kreekas kestis kuni 1822. aastani.

Kindluse tippu viib mäe külge mööda 999 astet, see arv ei näi meie reisiseltskonnale eriti meeltmööda olevat ja siis selgub, et tegelikult saab sinna ka autoga sõita :). Ostame 8 eurose  kindluse pileti, lastel siin igal pool priipääse, kui nemad juhtuvad Euroopa liidu lapsed olema. Kõnnime-ronime mööda kindluse ala. Allapoole on üsna hunnitud vaated Nafplio linnale ja Vahemerele. 



Ära minnes leidub meie hulgas inimesi, kellel on hirmus vetsuhäda, jääme neid värava juures järgi ootama, aga nad on ära kahtlaselt kaua. Siis selgub, et me oleme komberdanud ainult kindluse ümbruse ühel poolel ja kindluse enda alale ei läinudki. Wc otsimise käigus see muidugi ilmnes :D

Kommentaare ei ole: