26. apr 2024

Spetsese saar

 Loeme internetist, et see on imeline saareke, kuhu väga sageli viiakse turistid laevaga Ateenast (laevasõit Ateenast kestab sinna umbes 3 tundi). Aga meile on see saareke väga lähedal, no umbes nagu Muhu Saaremaale :). 

Kõik kirjeldused räägivad sellest, et saarel pole lubatud autod (no ainult mõned teenindavad) ja selle asemel liiguvad seal hobused ja eeslid. Kujutame ette sellist idüllilist ja vanamoodsat saarekest, kus pidavat olema uhked vanad kaptenite villad ja imelised väiksed tänavad.

Meie sõidame saarele veetaksoga, mis võtab peale täpselt 8 inimest. Kuna meid on 9, siis peame paraku kaks taksot võtma. Sõit on üpris lühike, tundub 5–10 minutit.

Veetaksod ootavad rivis :)

 Sadamast mõlemale poole jääb lai promenaad, kus on ka ausammas Kreeka naissõdalasele, kes oli üks vabadusvõitluse juhte 19. sajandi alguses.

Spetsese saare rannapromenaad on kaetud toreda kivimosaiigiga.


Vabadusvõitleja Laskarina Bouboulina

Edasi suundume majade vahele ja peame tõdema, et kreeklased on üpris head turismiärimehed. Kõikjal on kirjas, et saarel puuduvad autod ja sõidetakse hobuse ja eesliga. Jaa, see vastab isegi natuke tõele – näeme kahte hobukaarikut ja no ütleme et ainult 20 autot... Aga nad ei ütle midagi selle kohta, et kogu väike idülliline saareke on paksult kaetud törtsutavate  rolleritega, neid on sadu ja sadu ning kitsastel tänavatel, kus puuduvad ka ju kõnniteed, tulevad nad igast suunast, täites oma jortsutava müra ja üsna vastiku bensiiniarude pilvega kogu selle idülli. Sellist jortsutavat elamust pakutakse ka turistidele, igal sammul saab rentida rolleri. Võib-olla nad loodavad, et kui turist ise ka törtsutab sellega, et siis teda need rollerid väga ei häiri. Aga mina julgen öelda, et sellest idüllist, mis nendele piltidele jäi, ei teki kohapeal olles hoopiski sellist muljet, iga sekund sööstab mõne maja varjust välja roller... liitke metsik müra ja hais ja te mõistate meie hämmingut...





Väga palju rešeljöötikandiga kardinaid.






Väga raske oli tabada momenti, et hobune jääks pildile ilma kolme või viie rollerita :)

 Külastasime ka Spetsese väikest muuseumit, kus oli pisike väljapanek arheoloogilisi esemeid Vana-Kreeka perioodist, kohalikud rahvariided, ikoonid (väidetavalt sisse toodud Venemaalt), relvad ja vabadusvõitlusega seotud materjalid. Kaasa arvatud naissõdalase 



Naissõdalane Laskarina Bouboulina (1775–1825)

Ilm on kuum ja päike paistab – seega oli igati kohane teha ka väike suplus. Vesi on siin imeliselt sini-roheline ja absoluutselt selge :)





Kommentaare ei ole: