23. apr 2024

Teatriskäik

Eks Kreekas käiakse ikka muistset kultuuri kaemas, aga mina olen siin näidanud seni ainuüksi 30-aastaseid hotellivaremeid :). Loomulikult te eksite, kui arvate, et vanemad asjad meid ei huvitagi. Ja kui väljasõit teatrisse, siis ikka kõige kuulsamasse. Mitte väga kaugel väikeses külakeses asub Epidaurose teater. 

Meie ajaarvamise teisel sajandil elanud kreeka teadlane Pausanias olla kirjutanud, et Epidauroses „asub antiikmaailma tähelepanuväärseim teater. Kuigi Rooma teatrid on suurejoonelisemad ja majesteetlikumad, ei suuda ükski arhitekt võistelda Epidaurose teatri ilu ja harmooniaga” Seda kirjutist silmas pidades oli 19. sajandi Kreeka arheoloog Panagís Kavadías kindel, et põldude ja oliivisaludega kaetud künkad peidavad suurt saladust, kuni 1881. aastal kroonis tema otsinguid edu. Rohkem kui 6 meetrise mullakihi alt hakkas mitmeid aastaid kestnud kaevamise tulemusena välja ilmuma täiesti tervena säilinud suurejooneline teater.

Kõige terviklikumalt säilinud amfiteater maailmas.

Esimesed pingiread on seljatugedega. Kohtade arv teatris on 13 000.
Selles imeliselt hästi säilinud teatris korraldatakse teatrifestivale ka tänapäeval. Täiesti eriline on aga akustika, mis saavutatud ilmselt pingiridade paigutuse ja kasutatud materjalidega. Tundub uskumatu, et alt kostab ka kõige viimase reani isegi paberikrõbin või rebimine. Epidaurose teater on igatahes võimas elamus, mida soovitan tõesti külastada, kui Kreekas sinnakanti satute.

Teatri lähedal on terve rida teisigi Vana-Kreeka hooneid ja objekte, kogu kompleks on olnud pühendatud inimeste ravimisele. Mis see teatergi muud on, kui vaimu ravimine. 

Tervendamisprotsess on tundub paartuhat ja rohkem aastat hiljem muidugi üsna kummaline. Näiteks ruum, kus haige pidi pikutama ja magama, et teda saaks külastada uss, kes tema haiget kohta keelega puudutaks. Haige nägi unes, et teda ravitseb nooruk. Ja tervenemine saigi toimuda?

Jäänused kunagisest haigemajast

Staadion

Väikeses muuseumis on välja pandud kujud

Vanad arstiriistad ja muud esemed.


Kommentaare ei ole: