27. märts 2011

Veel midagi




Nii, oleme nüüd tagasi. Siiski lisan siia veel mõned kohalikelt kuuldud faktid ja ka mõned tähelepanekud:

Hirmus palju on tänaval kerjajaid. Näeme ka üht invaliidi, kes jookseb kargud peos üle tänava, siis sättib end karkudele ja tuleb õnnetu näoga meie käest raha lunima. Nii see paraku käib. Polegi eriti näha, et keegi neile midagi annaks, aga ju seda siiki tehakse, miks nad muidu tänaval on.

Väidetavalt 19% grusiinlastest on töötud ja kohalik taksojuht ütleb, et tööl käivad siin vaid noored. Üle 45 aasta vanused inimesed on enamasti kõik töötud.

Igal pool on tohutult palju politseinikke ja seetõttu väidetavalt väga vähe kuritegevust. Ei näe küll miskit hämarat. Siseministeeriumi hoone on klaasist ja kohalikud naeravad, et see on sellepärast nii, et kõik oleks läbipaistev. Selle läbipaistvusega on neil siin ilmselt probleeme :). Politseiautodel on pidevalt töös nii sinised kui punased vilkurid ja see ei tähenda siin seda, et neil kuhugi kiire oleks.

Kõikjal tänavatel on tohutult lagunenud autosid. Kuna auto ülevaatust olevat hakatud järjest rohkem raha eest ostma, siis sellele piiri panemiseks oli selline toiming üldse ära kaotatud. Kõik autod võivad tänaval sõita ja mingeid ülevaatusi enam ei toimu!

Jalakäija on siin kõige tähtsusetum liikleja. Ülekäigurajale astudes sõidavad autod kiirust maha võtmata sinust üle ja tuututavad, et saa kõrvale hüppaksid. Rahulikult üle tee saab ainult tunnelist ja valgusfoori alt, aga neid viimaseid on Gruusias õige vähe.


Terve linn on täis taksosid ning taksosõit on üsna odav. Ilmselt on see siin väga hea liikumisvahend kasvõi juba seetõttu, et üle tänava minek on keerukas.

Grusiinlased on väga sõbralik rahvas. Kõikjal küsitakse, kust te olete-tulete. Ja kui ütled, et Eestist, siis on edasine vestlus veel eriti sõbralik. Nooremad inimesed vene keelt ei pruugi osata ja räägivad inglise keelt. Vanemad inimesed võivad ütelda, et räägivad inglise keelt, aga tegelikult oskavad nad seda umbes samapalju kui mina :). Vene keelega saab siin igal pool siiski hakkama.

Enamik inimesi kannab siin musti rõivaid. Tänavapilt on üsna masendavates värvitoonides, nö must-hall.

Hästi palju on poolikuid ehitisi, lammutamisi ja taastamisi. Tundub, et Tbilisi tänavapilt muutub iga aastaga ilusamaks.

1 kommentaar:

Marmelaad ütles ...

ma lugesin nüüd tagantjärele su reisipostituse ära - hästi meeleolukas:)
aga mina grusiine kardan - sellised kogusninadega ja tumedasilmsed - pagan teab, mis nende peas mõlgub:)

nüüd hakkan vanemaid reisikirju lugema....

ikka seesama Marmelaad