18. okt 2015

Jah, ongi suurlinnatuled...

Kuigi tegelikult oleme juba maandunud Jaava saarel Indoneesias, siis teen veel eilse päeva ülevaate Singapurist. Ja alustan õhtust.

Singapuri suurlinnatuled kalduvad olema ka siinseks turismiatraktsiooniks, sest õhtul nägime lausa kahte tulemängu. Lisaks musttuhandele pilvelõhkuja või muule tulele on ehitatud kõrged "luuad", mis kindlal kellaajal koos muusikaga valguse vaatemängu pakuvad. Et need luuad või seened või puud või kuidas neid kutsuda, mida korraga oli näha 6-7 tk, on väga kõrged, siis vaadata oli neid kõige parem pikutades.

Kahjuks minu väikese nurgaga fotokas mingit ülevaatliku tulemöllu kaadrisse ei paigutanud, selleks pidanuksin ma hirmus kaugel olema. Nii on pildil üks suurem tulepuu vaadatuna pikutavast asendist alt üles. Ja et pildid huvitavamad tuleksid, siis ma lõpuks liigutasin kaamerat :) Ehk annab neid pilte kuidagi kasutada?




Kui see tulemäng vaadatud sai, kulgesime järgmisele, kus toimus heli-tulede ja vee show, laserkiired ja veele projekteeritud liikuvad pildid...

suurlinnatuled 1


film purskkaevus :)
 Nüüd siis veel Singapuri vaatamisväärsustest. Riigis elab umbes 5,6 miljonit inimest, kellest 70% on etniliselt päritolult hiinlased, nii on ka olemas Hiina ja India linnaosad, mida me külastasime.
India linnaosa

India linnaosa turg - nagu väike India.

lõpmatult kulda ja karda
 Hiina linnaosas külastasime templit. Pilt ei anna muidugi edasi seda munkade valju palvelugemismõminat.





Ja tegelikult on peaaegu terve Singapur ülimoderne ja ülipuhas suurlinn, ühtepidi pikkusega umbes 20 km, teisipidi umbes 40km.




Pesu kuivab kõrghoone akendest välja pnadud pulkadel :)

Singapuri sümbol on lõvikeha ja kalasabaga elukas.

 

Ja kindalsti kõige tählepanuväärsem ehitis on miljardeid maksma läinud 57 korruseline Marina Bay Sands hotell, mis kujutab endast kolme maja koos nende katusel oleva suure laevakujulise hoonega. Olgem ausad, sealt laevast avanes üsna kõikenägev vaatepilt. Majas on kasiino, hotell, 7 restorani ja ilmselt miskit veelgi. Aga kõige rohkem räägitakse 57 korruse basseinist, mida saavad näha ja kasutada vaid 500 dollarise öötasuga hotellikülastajad. Nimelt on basseinis vesi selle nö laeva servadeni. Kuidas see kõik täpselt välja näeb, vaadake netist :)

Kahjuks suutsin ära kustutada pildi, kus hotell tervenisti peal on, no need tornid on ikka palju kõrgemad.


 Mõned faktid Singapuri elust:
  • Linn on tõesti VÄGA puhas, see vastab täielikult tõele. Ju siis peabki paika see, et iga prahi vms maha viskamise eest on väga suured trahvid.
  • Singapuri 5,6 miljonist elanikust on kodanikud umbes 3 miljonit, ülejäänud on siin suurlinnakontorites ajutiselt töötavad spetsialistid.
  • Linn ehk riik on üsna multikultuurne.
  • Aastani 1819 (vist oli selline number) oli Singapuris vaid paar kalurikülakest, siis maabusid siia Inglise kolonialistid, pärast teist maailmasõda kuulus Singapur Jaapanile, siis iseseisvus, siis kuulus paar aastat Malaisiale ja lõpuks alates 1965. aastast on Singapur iseseisev vabariik, mida alates algusest kuni eelmise aastani on juhtinud (näib, et üsna ainuisikuliselt) hiina päritolu Euroopas hariduse saanud peaminister. Ju ta tark mees pidi olema, et mittemillestki sellise riigi rajas.  
  • Keskmine palk Singapuris on väidetavalt 2000 kohalikku dollarit ehk umbes 1500 EUR. Sellest 22% maksab iga kodanik maksu, millele tööandja paneb veel juurde 10%. Seda sotsiaalmaksu sarnast maksu saab aga inimene teatud tingimustel kasutada oma äranägemise järgi. Selle eest tuleb maksta ravikindlustus, selle eest saab osta korteriliisingu. Korteritega on nii, et kõik elemud ehitab riik ja korter on võimalik riigilt liisida 99 aasta jooksul, aga korterit saavad osta need, kes on vähemalt 21 ja abielus. Kui abielus ei ole, saad korteri soetada alles 37 aastaselt. Selleks korteriostuks saab siis kasutada seda sotsiaalmaksu ja alates 55 aastaselt saab järelejäänud maksu välja võtta pensionina. Pensioniaeg aga algab 63 aastaselt.
  • Tänavatel on ainult uued autod. See on põhjustatud sellest, et autod on väga kallid. Umbes 17000 dollariga tuleb osta oksjonilt autoostuluba ja siis auto. Aga 10 aasta pärast tuleb riigile jälle maksta see 17000 dollarit. Ja loomulikult ei hakka seda keegi siis vana auto eest maksma, vaid müüb vana auto naaberriiki ja ostab uue. Tegelikult pole siin autot väga vajagi, sest on metroo ja väga odav takso. Ja riigi pikkus on ju vaid 20 km :) või teisipidi 40 km.
  • Praktiliselt kõik inimesed on siia sisse rännanud, enamik on hiinlased. Aga kooliõpe toimub ainult inglise keeles. Seega kõik räägivad siin inglise keelt. Kodudes pidi siiski olema kasutusel näiteks hiina keel.



Kommentaare ei ole: