23. okt 2015

Borobuduri ja Brambanani Tempel

Jaava saarel on kaks vana templikompleksi, mis on tõelised vaatamisväärsused. Kui öeldi, et läheme vaatama templit, siis millegipärast kujutasin ette midagi märksa väiksemat. Mõlemad templid on 9. sajandist ning üks neist hinduistlik ja teine budistlik, vastavalt üsna paraleelselt valitsenud dünastiatele. Mõlemad templid on ehitatud haakuvate kiviklotsidena nagu legod.

Prambanani hinduistlik  templikompleks, mis koosneb Shiva, Brahma &  Vishnu pühamutest, oli kasutusel vaid sadakond aastat. Templi kasutamise lõpetas vulkaanituhk, mis selle enda alla mattis. Avastati see metsakasvanult (vist oli inglaste poolt) 19. sajandi algul ning välja kaevama hakati seda 20 sajandi algul.

suursugune brambanan sai kahjustada ka viimases maavärinas



Seintel on kujudena Ramayana lugu



Kõigi templite seintele on nikerdatud Ramayana lugu, mida näeme ka õhtul ühe söögikoha kompleksis balletietenusena. Meile tundmatu ja küllalt keeruline jumalate armukolmnurgast jutustav lugu toob paljudele kaasa mõningase une :), sest kestab oma siinse üsna monotoonse muusikaga kokku 1,5 tundi. Pärast üsna pikka päeva pole me just kõige virgemad.


Paar päeva hiljem käime vaatamas teist templihiiglast. Borobudur on maailma suurim budistlik monument ning seda peetakse selle kandi suurimaks vaatamisväärsuseks.



üsna jumalavallatute naljadega giid

vaade ülevalt alla peasissekäigule



Kommentaare ei ole: