27. okt 2015

Inimesed

Indoneesia on rahvaarvult maailmas neljas riik ja ühtlasi riik, kus elab arvuliselt kõige rohkem islamiusku inimesi.  Kohtasime vaid sõbralikke inimesi, kes näisid igatepidi tolerantsed olevat kõigi suhtes. Indoneesia naine kannab küll rätti, kuid on alati katmata näoga, tegelikult väga rõõmsameelne ja enamasti üsna värvikalt riides.



Et selles paljurahvuslises riigis on ka budiste ja hinduiste ja ka kristlasi, siis kõik naised rätti ei kanna, aga see ei näi siin kedagi häirivat.

Ei oska öelda, mis aega pidas silmas näiteks tantsija kostüüm, aga ma kaldun arvama, et see  rahvuslik rõivastus on pigem inspireeritud islamieelsest hinduistlikust või budistlikust ajast.

Seelikuna ümber puusade olevat riidetükki - sarongi - kannavad nii mehed kui naised. Templisse minnes pannakse see ümber sageli ka turistile. Ehtsad sarongid on just batikatehnikas tehtud.



koolilastel on koolivorm, mille pidi andma riik. Aga see tundub igal koolil olevat isesugune.


Indoneesia mehe tüüpiline peakate tagant poolt :)

turistid templisse minekuks valmis.
Mis inimeste igapäevaelusse puutub, siis Indoneesia on kindlasti koht, kus erinevate riigi osade, mis paiknevad ju erinevatel saartel, eluviis ja kombed on üksteisest üsna erinevad. Kõige enam jääb giidi jutust Jaava elu kohta kummitama kirjeldus, mis saab siis, kui mõni tüdruk peaks ilma abiellumata rasedaks jääma. Lapsel, kes sünnib väljaspool abielu, pole õieti mingeid võimalusi, talle ei saa isegi nime panna, räägimata kooli panekust. Ja selle kõige kõrval tundub uskumatu, et abielu näiteks lahutada pidi olema üsna lihtne ning see on päris sagedane, et mõni väga noor naine on juba mitu korda abielus olnud.
Mõned kombed tunudvad muidugi ka eriti mängulised, nagu juba enne kirjeldatud lapse tuleviku "puuris" ennustamine, aga ka näiteks seitsmenda kuu tseremoonia lapseootel naisele. Ehk siis seitsmendal kuul tehakse naisele seitsme veega vann, milles on 7 sorti lilli ja siis riietatakse teda seitse korda järjest erinevate mustriga rõivastesse jne. Oh ajad, oh kombed :).

Kommentaare ei ole: