23. okt 2015

Sultanite palee

Enne sultanite juurde asumist tekib kohe küsimus usust. Hetkel on Indoineesias valitsev islamiusk, mis hõlmab suurema osa elanikonnast (va Bali saar), aga läbi ajaloo on Indoneesias olnud esmalt animism ehk uskumine erinevate loodusobjektide jõusse, 8.-9. sajandil on Jaava saarel olnud nii budistlik kui hinduistlik dünastia, umbes 13.-15. sajndil on muslimi kaupmehed siia toonud islamiusu, alates 16. sajandist ongi valitsev islamiusk. Siiski on siinses islamis väidetavalt elemente nii budismist kui hinduismist.

Mask palee sissekäigu kohal
See sultanite asi on siin ka segane. Igas provintsis on Hollandi koloniaalvõimu all varem valitsenud sultan, täna on sultanite positsioon erinev, just Yogyakartas tundub sultan olevat oluline.

Kõige hinnatumaks peetakse eelmist ehk 9. Sultanit, kes olevat olnud tark, ilus ja rikas J. Kui tulevane sultan saab 7- kuuseks, siis pannakse ta puuri, kuhu tema ette asetatakse erinevaid asju - raha, peegel, raamat, pliiatsid jne. Vastavalt sellele, mille ta valib, ennustatakse tema tulevikku ja uskumatu küll, see tundub olevat oluline. (tänapäeva jaavalaste kombestikku kuulub selline tseremoonia nn esimese sammu peol, meie giid oli valinud näiteks ruubiku kuubiku) Aga tulles tagasi eelmise, ehk 9. sultani juurde, siis tema oli krahmanud endale kätte kõik asjad, raha, peegli ja pliiatsid, ehk siis tuligi tark, ilus ja rikas sultan...

tark, ilus ja rikas 9. sultan, kes kannab ülespoole "rippuvaid" kõrvarõngaid, mis on tarkuse märk :)

tite tuleviku ennustamise puur

 See, et just 9. sultan oli eriti hinnatud, selgub ka sultani palee juures olevast muuseumist, kus on väljas paari viimase sajandi jooksul kohalikule sultanile tehtud erinevate riikide kingitusi, aga ka näiteks sultani siidisokid ja seitsmenda sultani joogiklaasid, sest temale meeldis arstirohuks veini ja džinni võtta (alkohol ju selle usuga kokku muidu ei sobi).

rahvuslikud pillid

sultani sokid

meigitoolid, mille ees põlvitati, tooli peale pandi asjad ja vastu seljatuge peegel

maavärinast teatati sellise suure trummiga
Jaavale iseloomulik varjuteatri nukk
 Praegune sultan plaanib seadusemuudatust, sest kuna tal on vaid 1 naine ja ainult 3 tütart ja ei ühtki poega, siis praeguse seaduse kohaselt peaks uueks sultaniks saama mõni sultani vendadest. Kuid sultan tahab oma võimu pärandada siiski tütrele või õigemini tütrepojale.


pidustuste saal

selles majas on sultani ruumid
Saab väljast vaadata sultanipaleed ja lahtist sammassaali, kus peetakse pidusid.
Siiski on hoopis huvitavamad kõrvalised detailid, näiteks palee valvurid, kes lihtsalt istuvad ja aega surnuks löövad. Väidetavalt on neid nii palju, et nad saavad kuus tööd teha vaid mõne päeva. Mõõka tohivad neist kanda vaid need, kes on kümme aastat sultani teenistuses olnud. Amet on pärandatav, nii et valvuriametit hakkavad pühapäeviti katsetama juba koolilapsed, kelle isa on valvur. Eriti karismaatilised on naisvalvurid, kellel on erilised runnsoengud.

sultani naisvalvurid
ja nende vägevad soengud
meesvalvurid, kohalikes batikatehnikas seelikute ja põnevate ülespidi kõrvade ja krunniga mütsiga

10 aastat teeninud valvur võib kanda mõõka.

Kommentaare ei ole: