25. okt 2015

Indoneesia toidust

Söömine on teatavasti ainus töö, mis toidab. Ja pole kahtlustki, et seda tööd me siin teeme. Toit on maitsev, värviline ja ka tervislik. Aedviljade nimekiri, mida siin igapäevaselt toiduks tarvitatakse on muidugi märksa pikem sellest, mida eestlane tavapäraselt tarbib.


Kindel toiduosa on aurutatud riis või siis nuudlid. Riisi- ja nuudliroogi pakutakse meile siin isegi hommikusöögiks.

riisi serveerimine korvis

pidulauale võidakse riis panna selliste pakikestena.

Lihatoitudest on kindlalt esikohal kana ja nagu Aasias kombeks, siis ikka väikeste tükkidena, väga sageli õlis friteeritult või ka vardas küpsetatult.



Väga palju süüakse maniokki. Enamasti on need pikad juurikad, aga nagu pildilt näha, siis on ka teistsuguse kujuga isendeid.

tüdrukud küpsetavad kookosõlis maniokikrõpse


maniokikrõpsud
Kohalik krõpsutoit tundub olevat üsna populaarne, seda võib näha turulettidel.

Kogu toidukaup ostetaksegi turult, poes on tavapäeaselt müügil vaid maiustused, joogid,  päristoitu on poest osta ei saa.

aedviljamüüja turul

Mitmedki aedviljad ei sarnane eriti nendega, mida oleme harjunud nägema. Nii on siin turul müügil ülipikad aedoad, mida kasutatakse väga palju ning väiksed ja peenikesed baklažaanid, mis täidetuna olid muide hulka maitsvamad kui meil müügil olevad suured jurakad.

baklažaanid
pikad oad
Indoneesia köögis kasutatakse ka üsna palju mune ja sageli on nende valmisatamine meie jaoks väga erandlik. Näiteks sellel pildil on muna, mis on valmistatud nii: muna ümbritsetakse tellisepuru ja soola seguga ning hoitakse lihtsalt selles segus nädal aega päikse käes. Tulemuseks on soolane keedetud muna.

tellise-soola segus valmistatud muna
Nüüd siis mõned valmistoidud. Ega sellest toidust muidu sotti poleks saanudki, aga meie giid Herman oli väga toiduhuviline kohalik (valmistas meile ise ka ühel õhtul ühe kanaroa) ning jagas lahkesti selgitusi, mis millest ja kuidas tehtud oin. Kõige huvitavam oligi selles mõttes söömaaeg ühes nn kodurestoranis, kus saime isegi kööki piiluda ja kus perenaine oli teinud hästi palju erinevaid kohalikke toite.

väikesed krõbedad kalad ubadega
selliselt serveeritakse piduroad, näiteks pulmadeks. Keskel on riisitorn ja ümber erinevad toidud.
täidetud baklažaanid (need siinsed väikesed)
veiseliha kastmes
nuudliroog
marineeritud-friteeritud tofu
kartulipudrust koogikesed, mis on rasvas küposetatud.
karamellitud sojaoad
grillitud kala
supp on väga tavapäeane toit. Enamasti eraldi kõikvõimalikud juurviljad ja eraldi pealevalatav kanapuljong.
ahvileivapuu viljast rahvustoit

hautatud sõnajalad
friteeritud maisi-aedvilja koogid

munad
banaaniõitest toit
Magustoite enamasti siin ei sööda. Kõige tavalisem on lihtsalt puuvili, mõnikord ka rasvas küpsetatud banaanid palmisiirupiga või riisist tehtud roog siirupiga.
puuvilju on väga rohkelt ja väga erilisi ka

miski rahvuslik riisikeedus siirupiga

praetud banaanid, mis maitsesid väga hästi :)

Kommentaare ei ole: