24. nov 2014

Luuleline ja õnnetu kuningas Tu Duc

Postitused ei tule nüüd küll päris õiges järjekorras, sest vahepeal polnud lihtsalt netti.

Vietnami ajalugu on nii parasjagu segane, et tegelikult pole nii lühikese ajaga sellest võimalik mingit lõplikku sotti saada. Siinseid postitusi võiks lihtsalt lugeda üksikuteks nopeteks paikadest ja lugudest, mida siin kuulsime-nägime.

Vietnami eelmine pealinn oli Hue, mis asub kesk-Vietnamis. Väidetavalt on see praegu just tähtis siseturismi punkt, kuna siin on säilinud Vietnami viimase keiserliku dünastia (Nguyeni dünastia1802-1945) hauakambrid ja tsitadell.

Esmalt külastame Tu Duci (kes oli dünastia 4. kuningas) matmispaika. See pole mingi hauaküngas, õieti kuninga haua asukohta sellel maa-alal ei teata tänaseni. Matmispaik kõigi oma hoonete, pargi, tiikide ja isegi teatriga lasi kuningas ehitada ammu enne oma surma. Ja kuna ta oli nii õnnetu ja nii poeetiline kuningas, siis ta elaski enamasti oma matmispaigas. Nüüd siis sellest, miks oli kuningas "õnnetu". 
 Esmalt selle pärast, et perekond teda ei sallinud, see oli põhjustatud ilmselt sellest, et troonile saamiseks tappis ta oma vanema venna. Teiseks oli ta õnnetu sellepärast, et tal oli küll 103 naist, aga mitte ühtegi last. Seetõttu koostas ta isegi oma hauakivil oleva iseendale suunatud ülistusteksti ise (muidu oleks seda pidanud tegema poeg). No ja kuna enda kiitmisel polnud ta kitsi ja tekst on väga pikk, siis pidavat tema püstine hauakivi ehk steel kaaluma oma 20 tonni, mis on nö hauakivide rekord.Kolmandaks oli ta õnnetu selle üle, et just tema valitsemisajal saabusid siia prantslased ning 1858. aastast sai Vietnamist Prantsusmaa kolioniaalriik. Samas lasid prantslased kohalikul kuningasüsteemil nö marionettjuhtidena edasi tegutseda. Sellest kuningast kuulsime veel teisigi erinevaid lugusid, alates sellest, et kuningas oli enamasti täis ja luuletas palju kuni selleni, et kellel ja mis (üsna mõttetul) põhjusel pea maha raiuti.

Õnnetuseks pean ütlema, et avastasin kustunud olevat kõik sellel päeval tehtud pildid. Nii ei saagi ma siia ühtki lisada.




Kommentaare ei ole: