25. nov 2014

Usust ja templitest

Sellel teemal pikalt sõna ei võta ja ka pildid on kahjuks paljud kustunud. Justkui ühest suust kinnitasid kõik giidid, et Vietnami rahvas pole eriti usklik. Võimalik, et see on pigem selline avalik arvamus ja ei vasta tegelikkuses päris tõele. Kõige rohkem on levinud budism, aga üsna palju kohtab ka taoistlikke templeid. Kesk-Vietnamis elanud chammid võtsid omaks islamiusu ning katoliiklased, nii palju kui neid siin on, on koondunud lõuna-Vietnamisse.

Oleme käinud mitmetes uhketes templites, aga et pildid on järel vaid mõnest, siis panen siia just need. Üks huvitavamaid oli näiteks Saigoni hiinalinnas olev merejumalannale pühendatud tempel. Sealsed pisikesed kujukesed köitsid silma küll.

Üleni väikeste kujukestega kaetud katuseservad Saigonis asuvas Hiina templis.
väike ahjuke templisse sisenemisel, milles saab oma esivanemate meeleheaks põletada paberist tehtud mulaaže - alates majadest, autodest, ülikondadest kuni dollaripakkideni. Sellised paberist asjad on müügil ja kui neid selles ahjus põletada, siis jõuab kraam suitsu näol kenasti esivanemateni.
templis võib olla mitemeid altareid ja jumalad, keda kummardatakse. Näiteks selles templis oli peaaltaril 5 merejumalannat (igale maitsele), aga ka lojallsusejumal ja rahajumal. Hästi ei mäleta, aga pildil on vist lojaalsuse jumal.


Kommentaare ei ole: