18. apr 2019

Jaapani aiad

Ohh, seda aiailu on juba vaadatud mitmel päeval ja mitmes aias, aga teen neist nüüd ühispostituse :).

Ilma pikemat eeltööd tegemata tekib keskmisel saarlasel või hiidlasel väga kindel ja väga väär kujutlus, kui talle öeldakse, et läheme vaatama kuulsaimat kiviaeda. Mitte, et ma midagi sellistest aedadest kuulnud poleks, aga ikkagi. Ryoan-ji zen-templi kuulus kiviaed on just niisugune, mille nägemise esmamulje on - noneh. Väike kruusaga kaetud platsike, millel asub 15 väheldast kivi, mis on paigutatud nii, et ükskõik kust vaadates näed ainult 14 neist. Kindla korrapäraga kruusa sisse veetud triibud ja kivid kokku vajavad tunnetuse kõrgemat taset. Zen-budismi endatunnetamise ja meditatsiooni maailm on mulle siiski vägagi kauge, aga ma kujutan ette küll, et ka väljaspool Jaapanit leidub hulgaliselt inimesi, kes on selle enda olemise-viisiks valinud.

Inimesed vaatlemas kuulsat kiviaeda.

kruus ja 15 kivi - Ryoan-ji templi kiviaed.


Kiviaiale lisaks on templi juures ka märksa tavapärasem aed. Selle aia eripäraks (ja veel mitme siinse aia eripäraks on see, et maapind on kaetud samblaga. Ühes aias oli näha, kus isegi sambla vahelt rohtu välja kitkuti). Ärge tänasest enam esitage meie aias küsimust, miks meil siin järjest rohkem sammalt on - meil on nüüd ka Jaapani stiilis aed. Muide kruus on ka maja ees koos kividega. Aga kruusamustrit ei ole :( Veel.




Suuremad ja väiksemad tiigid kuuluvad ikka uhkete aedade juurde!

Jaapani vahtrad oma heleroheliste värskete lehtedega.
Hetkel on kõikide aedade ehteks muidugi õitsvad kirsid, erinevad värvid, erinevad sordid. Parandage mind, kui teate, mis kirsisort see on.
Lisan paar pilti ka sellest zen-templist endast (tempel on siin 15. sajandist).



Järgmine tähtis aed on Kinkaku-ji Kuldse paviljoni ümber. Lehtkullaga kaetud tempel on 14. sajandil ehitatud algselt puhkemajaks. See oli periood, kus šogunite (väepelike) võim ületas keisri oma. Pärast paviljoni omaniku surma pidi sellest saama tempel. Praegune ehitis on vana koopia, mis tehtud pärast 1950. aasta põlengut.

Kinkaku-ji Kuldne paviljon.





Korvpall jJaapani moodi. Kes mündi kaussi viskab, see saab õnnelikuks :). Maie viskas.




Kohati tundus, et iga järgmine aed on uhkem kui eelmine. Eriti maaliline oligi Nijyo kindluse aed. Kindlus ja aed 17. sajandist.

lõpmatult ilusad kirsiõied. Kui keegi minu telefonist teeks piltide statistikat, siis selguks, et 90 % Jaapani piltidest on kirsiõitest.









aednikud lõikavad põõsast. Eririietus varbavahekummikud, kilealus, maskid :)

















Ja lõpetuseks kolme Jaapani ilusaima aia hulka loetav Kenrokuen park Kanazawas. Vabandust, et pilte on nii palju, ma ei osanud neid valida. Luban, et kolmes järgmises postituses puuduvad kirsiõied :).


Suured puud on toestatud.















aednikud on vist lõunale läinud:)

Keset parki teemaja 17. sajandist.

Pargi vanim osa.






Kommentaare ei ole: