20. apr 2019

Jaapan - 6 üllatavat pisiasja

Panen kirja mõned rohkem või vähem kummalised asjad, mis silma jäid:

1. Koerad vankris
Jaapanlastele meeldivad igasugused nunnud vidinad, aga neile meeldivad ka nunnud lemmikloomad. Siiski on üsna kentsakas näha naisi ja mehi tänaval jalutamas vankriga, milles istub koer või ka mitu koera. Ja selline pilt ei ole väga suur haruldus.

mees koerakesega
2. Jaapanis ei ole prügikaste. 
No päriselt ikka muidugi on, aga tänavatel ei ole. Ehk siis puudub tänaval söömise ja ka millegi muuga tegelemise komme, mis tekitaks prahti. Kõik on harukordselt puhas. Kui kellelgi tekib mingi prügi väljaspool kodu, siis ta ilmselt kannab seda kaasas ja viib kenasti koju. Samas kui on prügikast (2 korda olen näinud), siis on neid hästi palju nii et pudel ühte kasti, pudelikork teise jne. Üsna keeruline aru saada, kuhu üldse mida visata.

Prügikastide rivi besniinijaamas. Prügikast on haruldus!
Ühte sorti pudelid, teist sorti pudelid, pudelikorgid.
3. WC kaks äärmust
Oleme sattunud siin ainult kahte sorti wc-desse. Ühed on täiselektroonilised, millel on soojendatud prilllaud, erinevad pesud, linnulaulud ja muu ning teised on sellised auk-põrandas-tüüpi. Sageli on näiteks kaubanduskeskustes pooled kabiinid ühte ja pooled teist sorti. Kusjuures üllatav on see, et selle augu kohal tuleb kükitada selg ukse poole. Kui juhendit poleks seinal olnud, küll ei teaks :)



Augukoht põrandas
Jaapani stiil :)
4. Järjekorrad toidukohtades
Tundub, et kõigis hea toiduga kohtades on ukse taga järjekord. Tavaliselt on iga söögikoha ukse taga ka 4-6 tooli, kus siis järjekorras olijad istuda saavad. Igal juhul tuleb oodata, millal sind kutsutakse ja istuma viiakse. Kusjuures vahel tundub, et neil pole sellega kiiret. Sest on näha, et kohti on, aga ukse taga istub siiski järjekord. Pikimad järjekorrad on umbes 40 inimest, siis võib ootamine minna ka mitu tundi.

5. juhatajad
Ilmselt on tegemist nn sotsiaalsete töökohtadega, aga pea igal sammul võib kohata nn "juhatajaid", kes näitavad, kuidas bussi parkida, kus kõnniteepoolel tuleb kõndida jne


. Suunavad näiteks valgusfooriga sünkroonselt inimesi üle tee.  kõik sellised "juhatajad" on mehed ning kenasti vormirõivas.

Peaaegu ilma liikluseta tänaval on ka ikka juhataja.
6. Maskikandjad
Minu jaoks jääb see siiski veidi segaseks, miks nad neid marlimaske kannavad.  V'äidetavalt kannavad need, kes on kevadel millegi vastu allergilised ja ka need, kellel on nohu või miski tõbi, et siis mitte teisi nakatada. Aga mõnes paigas tundub neid nakatanuid kahtlaselt palju. Täna istus isegi restoranis mitu maskiga inimest. kahjuks ma ei pannud tähele, kuidas nad oma kokteili mansutasid, et kas neil oli maski sees kõrre jaoks auk?


Kommentaare ei ole: