20. apr 2019

Jaapan on kaugel 5 - mis toas on?

Ilmselt pole kellelgi sellise reisi käigus võimalik külastada kohalikku kodu. Ja kui see võimalus on, siis on see kodu ju ikkagi miskil põhjusel näitamiseks. Seetõttu ei saa ma siin anda ka mingit ühest ülevaadet. Kohalik giid vastas kodude kohta, et üldjoontes on jaapanlased väga tradistioonidest kinnihoidvad ehk siis väga paljud elavad nii nagu varem, kuid võimalus on oma kodu sisustada ka täiesti meile harjunud kombel ning paljud teevad ka seda.

Inimestel on siin küllaltki väikesed korterid ja ka küllaltki väikesed majad. Samuti on suured aiad üksnes väga rikastel inimestel. Milline näeb välja siis tradistsiooniline Jaapani hoone seestpoolt.

Esmalt see, et siseruumides ei käida välisjalatsitega (ma ei mõtle siin suuri poode ega restorane). Ja näiteks tualetti minekuks on olemas spetsiaalsed sussid. Kusjuures need võivad olla üldkasutatavad sussid. Puhtus on siin lihtsalt ülioluline.

Kingad tuleb ukse taha jätta.
Praktiliselt kõik viisakad põrandad (kodud, muuseumid, templid, ka mõned restoranid) on kaetud õlgedest punutud tatami mattidega. Mattidel on kindel suurus ja piklik kuju. Ühe toa põrand pidi koosnema tavaliselt 6-8 matist. Korterite suurst antaksegi siin giidi sõnul mattide arvu järgi. Mati peal käimine on muide mõnus (selline natuke pehme).

Tatami mattidega kaetud põrand.
Mööblit on ruumides väga vähe, näiteks voodeid traditsioonilises kodus ei ole, vaid mattide peale rullitakse lahti õhuke madrats koos voodiriietega (hotellis muidugi on voodid ja mina küll kahtlustan, et ka enamikes tänapäeva kodudes, aga võib-olla ma eksin).
Keset elutuba on väike madal lauake, mille ümber istutakse põrandal. Ühes ruumiosas on väike kõrgendik, kus on piklik seinakaunistus ja lilleseade.

Tugevast riisipaberist aknad.


Iseenesest ei saanud selline riisipaberist akendega maja, millel puudus muide korralik küttesüsteem kuigi soe olla. Aga ju siis inimesed olid (on) sellega harjunud.

See pilt on Takajama endisest valitsuse majast. Need keraamilised potid on ainsad küttekolded, nendesse pandi tulised söed.

1 kommentaar:

KK ütles ...

Raamatus "Minu Jaapan" on autoriks Eesti tudeng, kes kogu aeg kurdab kui külm tema rendipinnal on. Mul ka ei meenu, et ta voodist räägiks, ikka matid.