16. apr 2019

Jaapanist 3 - Kyoto

Jaapanis on pealinnaks peetud just seda paika, kus valitseja parajasti elab, nii oligi Nara pealinn 8. sajandil. Aga juba teise päeva pärastlõunal lahkume sellest hirvelinnast Kyoto poole, mis pole mitte vähem kuulus paik ning on samuti vana pealinn.

Esimene kuuluskoht on Kiyomizu tempel (miisudega ei ole sel pistmist), tõlkes tähendab puhta vee tempel. See on mäekesel asuv tempel, kus võib näha väga palju kohalikus rõivais naisi ja mehi, kellel on peas uhked jaapani soengud ja seljas kaunid kimonod. Aga ... selgub, et see on siin sedalaadi komme, nagu meil rahvarõivaste tuulutamise päev. Ehk siis endale laenutatakse rõivad ja tullakse niiviisi templisse, et end pildistada ja muidu kenana tunda. Ja seda teevad just turistid. Ohh ei, mitte Saksa, Ameerika või Eesti turistid. Seda teevad Jaapani turistid. Sest valdavalt ongi siin ka turist jaapanlane, kes naabersaarelt (Jaapanis on ju palju saari) tulnud vanu pühamuid vaatama.



Kenasti rahvarõivastes Jaapani turistid, kes siis teevad ohjeldamatult selfisid.

Vaade mäe otsas olevale templile kaugemalt.

Kiyomizu tempel

Templi küljel on  kolm kuulsat püha vee allikat. Pikk saba, et võtta kulbikesega endale vett ainult ühest allikast - kas pikk iga ja tervis, armastus või akadeemiline edu (õppimine on Jaapanis väga oluline).
saba kolme allika juurde.

Peaaegu igas aias on ikka ka vesi ja peegeldused.


Päev lõppeb Maikode ja Geikode linnaosas Maikode tantsuetendusega. Kyoos on Geišade asemel Geikod ja Maikodeks kutsutakse õpilasi. Välimuselt saab vahet teha näiteks rõivastuse järgi, millest meie muidugi midagi ei tea. Geikoks õpitakse umbes viis aastat nö internaat-tüüpi õppeasutuses, kus siis õpitakse tantsu, käitumist jne. Tööle asutakse Gioni linnaosas. Geikod ei paku intiimteenuseid, tegemist on sellise intellektuaalse, kuid siiski väga suletud ringkondadele mõeldud lõbustusega.

Vaatame tantsuetendust, mis on väga huvitav ja meie jaoks siiski ka väga uinutav, vaatamata sellele, et kestab kõigest tunnikese. Lisan siia pildi teatrist, sest etendust pildistada ei tohtinud. 


Lõpetuseks mõned pildid Giponi linnaosast, kus siis teadmatutel aadressitel tegutsevad ka geikod.

Mood sellsitest viltustest bambusvõredest olla tekkinud majaseinale pissivate koerte tõttu

vanad majad

Vaadake, mida kõike siin tänaval teha ei tohi. Näiteks geikosid näppida.

vana puitarhidektuur

siin midagi toimub?

Noored poisid mustades ülikondades ja valgetes tossudes.


Kommentaare ei ole: