15. apr 2019

Jaapanist 2

Täna on meie Jaapanis oleku esimene pärispäev, eile kõikusime ringi suht unesegastena ja vähemalt minul õnnestus sellepeale ligi 11 tundi magada :).

Hommikul korjame oma kompsud kokku ja alustame sõitu Narasse. Esimene peatus on Todai-ji tempel, aga enne veel kui tempel paistmagi hakkab, on pidev kohtumine Nara hirvedega. Kui ma pool aastat tagasi jaapani keelset musterloomade raamatut eestindades nende templihirvede sarvekudumise õpetusi toimetasin, ei osanud küll arvata, et nende hirvedega päriselt ka kohtun. Ja muide, neil polegi sarvi :). Sarved on maha viilitud, sest nad vist muidu puksivad nendega inimesi.

Kohe sealsamas müüakse igal sammul ka spetsiaalseid küpsiseid, mille hirved enne sul peost ära söövad, kui sa jõuad raha rahakotti panna. Aga ega neil miskit muud seal ei paistnud söögiks olevat ka. Selliseid linnahirved elavad siin üksnes Nara linnas.

Küpsisemüügilett. Jüri proovis järgi, ütles, et head küll.





Antagu aga küpsiseid

Kohalik koolitüdruk koolivormis.
Edasi jalutame läbi puidust templivärava, mis on maavärinate hirmus ehitatud üksnes tapitud ühendustega ja pidi seetõttu maavärinatele paremini vastu pidama. Kahel pool värvat on väga suured kaitsvad kujud, mis giidi väitel on tehtud ühest puutüvest. See tundus nende suurust arvestades küll veidi uskumatu.


 Puidust budistlik tempel peidab endas tohutu suurt proksist valatud buddha kuju.



Tohutu suur buddha kuju

väike tore detail



Lihtsalt väga ilus
Enne templisse sisenemist tuleb kombekohaselt käsi pesta.

kätepesu toimub sellise kulbikesega
Templi sissekäigu juures on veel üks tähelepanuväärne kuju. Selle Buddha järeltulija kuju puhul tuleb katsuda kujul seda kohta, mis sul juhtub haige olema ja hoplaa, oledki terve!



kes sellest august läbi mahub, selle soov läheb täide. No isegi Jüril, kes on märkimisväärse kaalu akotanud, pole mittemingit lootust. Enamik proovivaid jaapanlasigi jäi auku kinni.

Ja siis need kirisõied ja hirved ja päikesepaiste. Väga ilus!


Usundid käivad siin Jaapanis käsikäes, mis tähendab seda et kõige suurem protsent inimesi on shintõismi usku, aga peaaegu samapalju on budiste. Ja neid kokku on juba 140% rahvastikust. Ehk siis ega üks teisele liiga tee ja suur hulk jaapanlasi usub nii üht kui teist. Väidetavalt pöördutakse shintõistlikusse templisse eelkõige rõõmsamate sündmuste puhul ja budistlikkesse siis kurvematel kordadel.

Mitme usundi sõbralikku kooseksisteerimist näitab kasvaõi see, et pühamud on tavaliselt kahekaupa ligistikku. Nii külastamegi Naras ka 8. sajandil rajatud Kasuga Taisha pühapaika. Shintoismis ehk Shintõs on kesksel kohal looduse kummardamine. Palvetamiseks tehakse paar plaksu, et tema pühadus ikka kuuleks ja siis pöördutakse oma palvega püha puu poole.

Pühamu keskel olev suur püha puu.
Pühapaika viib kinaverpunane (oranžikas mineraalne pigment) Torii värav. Üldse on puidust templiarhidektuuris kasutusel kaks värvi - kinaverpunane ja valge, mis mõlemad on looduslikud värvid. Templi värvi pidi püha toiminguna uuendatama iga 20 aasta järel. (väga hästi püsiv värv tundub olevat).


Kinaverpunased pühamu ehitised.



Pühamu ümbruses on üle 3000 kivist laterna, mis viivad alleena kuni püamuni ja mis veebruaris ja augustis laternafestivali ajal mitu päeva põlema pidavat. Laterna ava kaetakse paberiga, kuhu on kirjutatud  mõni oluline soov.

Templilaternate allee.




Palve kirjutatakse selle paberi peale, mis katab tule avaust.

Templi ümber on laternaid kõige rohkem
Soovimisel on siin üldse oluline roll. Osta saab ennustussedeleid ja kui ettekuulutus meelepärane ei tundu, siis tuleb see teatud kohta pühamu ümbruses üles siduda ja sellest ennustusest oled siis vaba.

üles riputatud ebasobivad ennustused

Vanasti oli pühamule ka lausa maju kingitud, aga nüüd ostetakse majakujuline puuplaadike, mis koos sooviga pühamu juurde üles riputatakse. Küsisime, mis siis saab, kui see nn stend neid liiga täis saab.Teatud ajal pidi need soovid siis pühitsetama ja preestrite poolt põletatama.

Majakujulised soovisildid, hind pidi olema 1000 jeeni


Lõpetusesks üks järjekordne Jaapanipäeane üsna kerge lõunasöök, mis pidi olema nn kevadmenüü. Teadupoolest arvestab siinne köök väga aastaaegadega. Ja tundub, et ülitavaline on selline pisikestest erinevatest portsjonitest koosnev komplekt, kusjuures iga toiduke on omaette valitud anumas. Väga värvikas!

kevadine lõuna. kõrges valges topsis oli midagi, mis ei maitsenud just väga hästi ja võis olla näiteks hapendatud tofu :)

Kalatükk, friteeritiud brokoli ja mu na

Pajas keev kapsas, peekon ja seened. See on üks portsjon.

Tofu, pataat ja bambus.

Väga võdisev ja väike magustoit

Kommentaare ei ole: